A világ leghosszabb 80 centimétere

3 aug

Ashin blogjából

Esemény:

2007 októberében Kim Jong-il fogadta Roh Moo-hyun dél-koreai elnököt. A koreai háború óta (több mint 50 év alatt) ez volt a 2. találkozó a két Korea vezetői között. Történelmi jelentőséggel bírt, hogy Roh Moo-hyun (és a felesége) volt az első dél-koreai vezető, aki a demilitarizált zónát a háta mögött hagyva, gyalogosan lépett Észak-Korea területére.

Ashin szösszenete

„Hol van a világ leghosszabb 80 cm-re?” Ez a mondat egy icipicit furcsán hangozhat, hiszen 80 cm mindenhol pontosan ugyanannyi, 80 x 1cm együtt kiad egy bizonyos távolságot.
80 cm, összehasonlítva az étkezőasztalod magasságával, 10 cm-rel magasabb, a gitárom hosszához képest 30 cm-rel rövidebb. Ha két ember kinyújtja a karját, hogy kezet fogjon egymással, egymás szemébe nézve, az nagyjából ez a távolság.
De ebben a világban valóban létezik egy leghosszabb „80 cm”! A 38. szélességi körrel párhuzamos az Észak- és Dél-Korea közötti demilitarizált övezetben.
Ma reggel Dél-Korea jelenlegi vezetője átlépte a sárga határvonalat. A másik oldalon Észak-Korea vezetője fogadta, mint valami drámában. Ez a kép a műholdak által bejárta az egész világot.
Körülbelül 1000 férfi sötétszürke öltönyben, mellettük hagyományos ruhákba öltözött nők, akik erőteljesen integettek rózsaszín papírvirágokkal. Nem tudom, hogy az idegesség vagy a körülményhez való alkalmazkodási képesség hiánya volt az oka, de bár a média teljes körűen felvonult, hogy ezt a történelmi eseményt dicsőítse, a tévében úgy tűnt, hogy egy árva lélek sem mosolygott.
Túljutva a hidegháború időszakán, mára mi – 6 milliárd ember – megérkeztünk az üvegházhatás [és a globális felmelegedés] korába. Az üvegházhatás az időjárásban sok heves, pusztító változást okozott, de a globális viszonyokban elért sok történelmi jelentőségű körülményt, amik éppolyan nehezek voltak, mint lassan felolvasztani a jeget.
Azt hiszem, hogy a fél évszázada fagyott mosolyok idővel, lassan szintén felolvadnak.
Fél évszázadot vett igénybe, hogy ezt a rövidke 80 cm-t megtegyék – ez a világ leghosszabb „80 cm-re”.

Reklámok

2 hozzászólás to “A világ leghosszabb 80 centimétere”

 1. Nevala, the Only One 2012-08-16 - 11:19 du. #

  Ez a szösszenet nagyon tetszik! A két Korea közti határ bár tényleg csak 80 cm, mégis mennyivel másabb már úgy ez a távolság, hogy két országot választ el egymástól, amik még a mai napig is csak fegyverszünetben állnak egymással, tehát a béke egyáltalán nincs köztük garantálva…
  Egyébként úgy olvastam, hogy lassan elhalványodni készül a nagy elválasztás a két Korea között, bár még hosszú évek kérdése ennél érdemlegesebb közelítést látni, mégis: a dél-koreaiak már ingyen koncertet adtak (úgy tudom) az észak-koreaiaknak a hagyományos és a ma populáris számaikból a határ mentén, illetve Észak-Koreában most a Girl’s Generation és a DBSK a közkedvelt zene.
  De persze ez most még csekély és jelentéktelen, mivel még mindig tény, hogy félnek attól, hogy a másik oldal atombombát küld a másikra (na jó, azt nem, mivel az mindkét országot elpusztítaná, de most nem a fegyver minősége a lényeg…).
  Addig is reménykedem, és szorítok azért, hogy még ebben az életben megélhessem a koreaiak egyesülését, vagy legalábbis azt, hogy elhalványodik köztük a különbség…

  Köszönöm a fordítást, nagyon tetszett, szép! 🙂

  • dabdi 2012-08-17 - 6:21 du. #

   Kedves Nevala!

   Itt is működik a relativitás elmélete. Hogy milyen hosszúnak ítéljük meg azt a 80 cm-t, az attól is függ, hogy hol van az a 80 cm. Objektív mértékegységnek tűnhet, mégis milyen meglepő érzelemkinyilvánításhoz vezethet. 🙂
   Észak-Korea egy kirakat állam, ami éppen emiatt még lehet, hogy nagyon hosszú ideig megmarad az üvegburája alatt, bár sem a kirakatban lévők, sem a kirakatot nézők nem hiszik, ami a hirdetésben áll. Óriási ellentmondás, egy hajszálon múló egyensúly, mégis létezik évtizedek óta.
   Bízzunk a jövőben!

   Köszönöm, hogy megosztottad a gondolataidat!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: